Przepis na włoskie tiramisu z dodatkiem Isostevia®

Danie dla 6 – 8 osób

  • 6 jaj
  • 500 g serka śmietankowego Mascarpone
  • 50 – 60 g słodzika isostevia w formie krystalicznej lub liquid
  • 400 gramów biszkoptów Savoiardi
  • 8 kaw espresso (30ml/porcja)
  • Kakao (do posypania)
  • Szczypta soli

Realizacja:

  1. Zaczynamy od zaparzenia kawy i pozostawienia jej do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. W misce wymieszaj żółtka z połową słodzika isostevii, aż mieszanina zmieni kolor na biały.
  4. Dodajemy powoli serek Mascarpone, jednocześnie mieszając (RĘCZNIE – NIE MIKSEREM).
  5. W drugiej misce wymieszaj mikserem białka z resztą słodzika isostevii i odrobiną soli, aż powstanie “beza”.
  6. Do pierwszej mieszanki z żółtkami powoli dodajemy “bezę” i mieszamy (RĘCZNIE – NIE MIKSEREM).
  7. Następnie bierzemy  wysoką foremkę.
  8. Na dno foremki nałóż niewielką ilość  masy.
  9. Nałóż warstwę biszkoptów Savoiardi (po zanurzeniu z jednej strony w kawie) tak, aby mokra strona była na wierzchu.
  10. Połowę masy wyłóż na namoczone biszkopty.
  11. Warstwę z biszkoptami Savoiardi powtarzamy  i wykładamy pozostałą ilość naszej masy.
  12. Tak przygotowane Tiramisu wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
  13. Posypujemy kakao i……gotowe. Prawda że proste? Smacznego 🙂