O roślinie stewia

stevia herbata (1)

Poznaj roślinę stewię - swojego zdrowego sojusznika

Co to jest stewia?

Stewia jest rośliną słodzącą należącą do rodziny roślin astrowatych. Mimo, że zidentyfikowano ponad 230 gatunków stewii to jedynie Stevia rebaudiana uprawiana jest ze względu na smak liści. Najszybciej rośnie w temperaturze od 20 do 24 stopni Celsjusza. Pochodzi z terenów Brazylii oraz Paragwaju. Słodki smak stewia zawdzięcza obecności glikozydów, głównie: stewiozydu, rebaudiozydu A, B, C, D, E i F, stewiolbiozydu oraz dulkozydu A. Przyjmuje się, że od sacharozy (biały cukier) jest słodsza około 300 razy. Dzięki swoim właściwościom może być powszechnie wykorzystywana kulinarnie. Jest stabilna w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co czyni ją dobrym produktem jako zamiennik cukru w wypiekach. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i nie ulega fermentacji, dlatego nie nadaje się do ciast drożdżowych.

Stewia-właściwości zdrowotne :

stevia słodzik (1)

Stewia historia

Roślina była używana od wieków przez tubylców Paragwaju i minęło wiele lat, zanim stała się znana reszcie świata. W Europie właściwości i zastosowanie tej „magicznej” rośliny poznał już w XVI wieku Hiszpan Francisco Hernandez, wspominając o jej zastosowaniu jako słodzika i leku o właściwościach leczniczych.

W 1887 roku Sandiago Bertoni ponownie wprowadził stewię do świata zachodniego wraz ze swoim kolegą z Paragwaju Rebaudim i dlatego jej obecna międzynarodowa naukowa nazwa botaniczna to Stevia rebaudiana Bertoni. Słowo stewia na określenie rodzaju zostało nadane na cześć paragwajskiego profesora Steviusa.

W 1931 roku we Francji chemicy wyizolowali oba najważniejsze słodziki stewii, stewiozyd i rebaudiozyd A, które odpowiadają za jej słodki smak.

W 1970 roku w Japonii zatwierdzono stosowanie stewii jako substytutu żywności i cukru, jednocześnie zakazano stosowania chemicznych substancji słodzących!

W dniu 11.11.2011 Unia Europejska zatwierdza stewię jako żywność i napoje. Tym samym od 02.12.2011 decyzją UE jej stosowanie jest już legalne w krajach europejskich.
Roślina Stevia przez wielu uznawana jest za słodycz tysiąclecia, nie tyle ze względu na wartość słodzącą, ile ze względu na zerokaloryczne właściwości i korzystny wpływ na ludzki organizm.

Poniżej wymienione są niektóre z kluczowych właściwości Isostewii, które czynią ją naprawdę wyjątkowym produktem.

Zamień cukier na Isostevię

Zacznij od nowa  swój styl odżywiania !

Nie zawiera kalorii
Odpowiedni dla osób z nadwagą

Odpowiedni dla diabetyków
Nie wpływa na poziom cukru we krwi

Odpowiedni dla osób z nadciśnieniem
Nie ma wpływu na ciśnienie krwi

Nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze

Doskonały smak w napojach

Nie wywołuje alergii

Jest produkowana
w Grecji

Nie przyczynia się do powstawania próchnicy

Nie jest toksyczna

Nie ma nietolerancji na stewię

Bezglutenowa

Doskonały smak w napojach