Stewia jest rośliną słodzącą należącą do rodziny roślin astrowatych. Mimo, że zidentyfikowano ponad 230 gatunków stewii to jedynie Stevia rebaudiana uprawiana jest ze względu na smak liści. Najszybciej rośnie w temperaturze od 20 do 24 stopni Celsjusza. Pochodzi z terenów Brazylii oraz Paragwaju. Słodki smak stewia zawdzięcza obecności glikozydów, głównie: stewiozydu, rebaudiozydu A, B, C, D, E i F, stewiolbiozydu oraz dulkozydu A. Przyjmuje się, że od sacharozy (biały cukier) jest słodsza około 300 razy. Dzięki swoim właściwościom może być powszechnie wykorzystywana kulinarnie. Jest stabilna w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co czyni ją dobrym produktem jako zamiennik cukru w wypiekach. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i nie ulega fermentacji, dlatego nie nadaje się do ciast drożdżowych.
Roślina była używana od wieków przez tubylców Paragwaju i minęło wiele lat, zanim stała się znana reszcie świata. W Europie właściwości i zastosowanie tej „magicznej” rośliny poznał już w XVI wieku Hiszpan Francisco Hernandez, wspominając o jej zastosowaniu jako słodzika i leku o właściwościach leczniczych.
W 1887 roku Sandiago Bertoni ponownie wprowadził stewię do świata zachodniego wraz ze swoim kolegą z Paragwaju Rebaudim i dlatego jej obecna międzynarodowa naukowa nazwa botaniczna to Stevia rebaudiana Bertoni. Słowo stewia na określenie rodzaju zostało nadane na cześć paragwajskiego profesora Steviusa.
W 1931 roku we Francji chemicy wyizolowali oba najważniejsze słodziki stewii, stewiozyd i rebaudiozyd A, które odpowiadają za jej słodki smak.
W 1970 roku w Japonii zatwierdzono stosowanie stewii jako substytutu żywności i cukru, jednocześnie zakazano stosowania chemicznych substancji słodzących!
W dniu 11.11.2011 Unia Europejska zatwierdza stewię jako żywność i napoje. Tym samym od 02.12.2011 decyzją UE jej stosowanie jest już legalne w krajach europejskich.
Roślina Stevia przez wielu uznawana jest za słodycz tysiąclecia, nie tyle ze względu na wartość słodzącą, ile ze względu na zerokaloryczne właściwości i korzystny wpływ na ludzki organizm.
Poniżej wymienione są niektóre z kluczowych właściwości Isostewii, które czynią ją naprawdę wyjątkowym produktem.
Zacznij od nowa swój styl odżywiania !
Nie zawiera kalorii
Odpowiedni dla osób z nadwagą
Odpowiedni dla diabetyków
Nie wpływa na poziom cukru we krwi
Odpowiedni dla osób z nadciśnieniem
Nie ma wpływu na ciśnienie krwi
Nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze
Doskonały smak w napojach
Nie wywołuje alergii
Jest produkowana
w Grecji
Nie przyczynia się do powstawania próchnicy
Nie jest toksyczna
Nie ma nietolerancji na stewię
Bezglutenowa
Doskonały smak w napojach